Foglalkozásaink

A fizikai és érzelmi biztonság megteremtése mellett fontosnak tartjuk a lakók érdeklődésének, tevékenység- szükségletének kielégítését. A foglalkozások, rendszeres tevékenységek nem csupán a mindennapok tartalmas eltöltését jelentik, hanem komplexen hozzájárulnak a lakók készségeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, sikerélményt, örömet nyújtanak, elősegítik a közösség összekovácsolódását.

Fő célunk, hogy minden lakó megtalálja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot. Otthonunkban a lakók részére egyéni, kis- és nagycsoportos foglalkozásokat biztosítunk.

Aktivitást elősegítő fizikai tevékenységek:

A lakókat képességeiknek megfelelően támogatjuk az önellátásban, bevásárlásban. Közösen készítünk egyszerűbb ételeket pl:kompót. Szívesen vesznek részt almapucolásban , sütemények készítésében pl(keksztekercs), gondozzuk kertünket, beevásárolunk, sétálunk. Kacagó gerle párunkat etetjük, tisztán tartjuk. Kézműves foglalkozásainkon különböző ajándéktárgyakat készítünk. Most karácsonyra sógyurma figurákat, díszeket készítettünk a műsorral készülő gyerekeknek. Ezek az alkalmak jól szolgálják a lakók kézügyességének megőrzését, illetve fejlesztését. Rendszeresen tornázunk, minden reggel csoportosan és gyógytornász segítségével egyénileg egyaránt. Megmozgatjuk az ágyban fekvőket is.

Szellemi aktivitást elősegítő foglalkozások:

Verseket olvasunk és szavalunk, rejtvényt fejtünk. A heti rendszerességgel járó hetilapokból felolvasunk (Blikk, Népszavadság, MagyarNemzet, Nőklapja,) filmeket vetítünk, vetélkedőket szervezünk. Társasjátékozunk, kártyázunk, sakkozunk, memóriajátékokat játszunk, pl.párkereső, fekete péter.

Szórakoztató programjaink:

Mindennapjaink állandó része a zenehallgatás. Dalkört szerveztünk, ami aktívan működik, óvodások, iskolások látogatnak intézményünkbe. Ha az időjárás engedi, akkor a kertben, a teraszon töltjük az időt,  és a különböző programokat is ott szervezzük és bonyolítjuk le.

Vallásgyakorlás alkalmai, lehetőségei:

Havonta, illetve igény szerinti gyakorisággal a római katolikus plébános és a református lelkész ellátogat otthonunkba. Ilyenkor a lakóknak lehetősségük van a szentségek felvételére, illetve szentmisén, istentiszteleten való részvételre.

Házi rendezvényeink:

Havonta megünnepeljük a név- és születésnapokat, megemlékezünk a nemzeti- és egyházi ünnepekről. Az évszaknak megfelelő dekorációval díszítjük az épületet, a szobákat, közösségi helyiségeket, ahol az aktuális ünnepeinket tartjuk. (Farsangi bál, Mikulás ünnepség, stb.)